I år är jag verkligen ute i senaste laget med tillagningen av säsongens rabarbermarmelad.
Jag gör alltid många burkar som ska räcka för hela året,
och så att jag sen har att ge bort som present och värdinnegåvor.
Det blir verkligen uppskattat.!
I kväll gjorde jag ytterligare 12 små burkar, och det tog knappt en timme...
Så enkelt och snabbt - stort GILLA på det !!
Recept Rabarbermarmelad
1500 gr skivad rabarber
1/2 dl vatten
2 msk vaniljsocker (eller vaniljstång)
1 kg syltsocker
Ev lite kanel efter önskemål
"Smält" rabarbern och vatten på svag värme i en kastrull - ca 15 minuter
Häll i vaniljsocker / syltsockret och koka kraftigt i 2 minuter
Smaksätt med ca 1 tsk kanel, om man vill
Skumma av...
Häll upp på varma burkar och låt burkarna svalna upp och ner
så blir det vakum i burkarna.
*
Jag använder även en tratt med stor pip (?) så går det lätt och smidigt
att fylla upp på burkarna utan kladd och utan risk för att bränna sig,
då man inte behöver hålla i glasburkarna när man fyller upp dom.
Ljuvligt gott till ost & kex
*
Sommarkram från Kate
Mums så gott på ett kex.
SvaraRaderaKram Mamma C
Mums så gott det lät. Hoppas du har en härlig vecka framför dig. Kram Eva
SvaraRaderaJättegott! Jag gjorde för två år sedan men i år blev det inget. Smart att ge bort i present. Kraaam Pia
SvaraRaderaMumselimums så gott det ser ut! Verkligen bra present också. Så glad man blir när man får nåt sånt.
SvaraRaderaDu undrade över min året-rut-odling... Håll i dig...
När kylan kommer brukar jag flytta in några rucolaplantor som får växa vidare i dränerad hink i växhuset. Vilda rucolan är perenn.
I augusti/september sår jag pak choi, tatsoi, vintersallat, spenat och babyleaves i brödbackar av plast som klätts med tidningar. De hinner gro och växa till sig lagom innan ljuset försvinner. När kylan kommer flyttar de in i växthuset och överlever vintern under dubbel väv. Växer inte men går fint att skörda av. Behovet av färskt är inte lika stort under vintern för min del.
Inomhus odlar jag babyleaves och groddar på fönsterhyllan. Brukar också klä in ett fönster med malabarspenat (perenn spenatkrukväxt)
I februari startar jag varmbänken och laddar med förgroddade plantor, rädisor, spenat, sallat, pak choi, tat soi som kan börja skördas så smått i mars. I slutet av mars början april kommer också mina fleråriga bladgrönsaker utomhus spenatskräppa och rankspenat.
Kram
/Anette
Hej vännen, jag mailade dig ang din fråga på min blogg :) Kram Eva
SvaraRaderaSååå gottit ...
SvaraRaderaHa dé bra i sommarsolen!
Rabarber är ju sååå gott! Älskar allt med rabarber, typ. Enda gången jag blev lite trött på det var när jag bodde på Färöarna i två månader för typ 20 år sen. Där använde de (på den tiden) i stort sett bara en enda grönsak (inlagd rödkål) och bara en enda frukt/bär (rabarber) ... Serverades till allt, om man säger så ;)
SvaraRaderaMen åh vad gott! Jag brukar hämta rabarber hos min mamma men hennes planta har gett så dålig skörd i år. Nedrans så dumt. Denna marmelad hade jag velat göra.
SvaraRaderaKramis/Heléne
Mmmm så gott. Kram Anette
SvaraRaderaDet blev bara några pajer i år, har inte riktigt hunnit med mina rabarber och nu ser de lite "träiga" ut...jag får väl köpa mig lite god marmelad i affären hi hi. Kex och ost sitter alltid fint!
SvaraRaderaSommarkram från Titti
Mmmm..så gott.
SvaraRaderaHa det bäst, kusse
Kram Petra
Älskar rabarber! Så gott!
SvaraRaderaKram Anna
Hej!
SvaraRaderaJag är en kvinna, mamma, fru på snart 47 år som kommer från Småland. Söker nya vänner att hitta på nått skoj med tex en fika eller gå och dansa m.m. Mina intresse är att träffa nya ärliga, troga seriösa vänner, träna, hundar, djur, promenader, bio, fika, festivaler, shopa, barn m.m. Ni får gärna lägga till mig som vän. Hör gärna av er!
Min hemsida: autismmamma.bloggplatsen.se