Ibland gör man små fynd, i sina egna lådor...
Skulle baka en saffranspudding i går, och en ingrediens
var mandelmjöl, vilket inte fanns hemma i skafferiet.
Är det dessutom - 20 grader ute, har man ingen lust att ge sig iväg till matbutiken.
Då kom jag på att jag hade en mandelkvarn i kökslådan,
gammal som gatan, som plockades fram och dammades av.
Så nu maldes det, inte bara till kakan, utan maken vevade på så
så det fylldes upp en burk till kommande mat och bakverk.
Det har väl heller inte undgått någon att mandelpriset gått i höjden,
bland annat pga torka i Karlifornien, hamnkonflikter och den
stora efterfrågan. Från ca 40:- / kg till mer än det dubbla, ca 90:- / kg.
Så för att spara ca 30 kr /kg så lönar det sig faktiskt att mala sitt mjöl själv.
Lite kul dessutom, att göra sitt eget mjöl...
*
Perfekt även till riven choklad och andra olika sorters nötter..
Min egen mandelkvarn minns jag inte var den inhandlats, då den
funnits med minst 25 år i hushållet.
Men helt säker på att det går att få tag på olika loppisar för en mycket billig peng...
Annars finns den att köpa/beställa HÄR.
*
En värmande kram till Er i kylan
från Kate
Det gäller verkligen att ta tillvara på det man har! :)
SvaraRaderaVisst är det vansinnigt dyrt med mandel nu!
Hoppas verkligen att det blir lite mildare till helgen. Annars blir det en aning kyligt att åka hem i tunna byxor och en kofta från Arlanda! :(
Ha en fantastisk helg.
Kram
Vill minnas att min mamma hade en orange sak, men den var liksom "hopfällbar" på något vis??? Man tryckte ihop den som en tång, har jag för mig och så vevade man med andra handen... Den "stod" inte upp som din ;)
SvaraRaderaSjälv har jag ingen, men har saknat någon gång när jag skulle baka något speciellt. Minns inte vad, bara ;)
Kram/maria
Mandelkvarn, ja det borde man satsa på. Tror mamma har en gammal kvar annars var det ju bra pris på den från ICA. Kraaam pia
SvaraRaderaGod fortsättning... jisses vad dagarna bara rusar, hinner inget känns det som och knappt att bloggtid finnes men ibland är det så..
SvaraRaderaGalet dyrt det där mjölet.... så är det när trender startar ;-) Skulle ha 5 dl mandelmjöl till en kaka en gång, ärligt det skulle ju i slutändan bli en svindyr kaka, jag tog ett annat recept hehe
Jag känner igen det Maria skriver ovan, mamma hade en sådan och min mormor har en... den stod på tre ben och man la i en skiva som var "rivjärnet"
Må så gott
Kram Sandra
Nostalgi! En sådan kvarn hade vi hemma när jag var liten. Undrar vart den har tagit vägen.
SvaraRaderaKram Anna
En sån gammal. Men de är bra..... Kram Anette
SvaraRaderaNu blev jag nostalgisk ! Hihihi...fick alltid hjälpa mamma att mala i en sådan kvarn när jag var liten...allt ifrån mandlar, nötter och bröd till ströbröd ! Tyckte det var såå roligt :D Nu är jag ju nöt och mandelallergiker sen -92 så nu blir det ingen mat eller bakverk med sådant i längre...
SvaraRaderaKram
Elisabeth