Sidor

fredag 9 september 2016

Nostalgi & skördetider..

 
När min förstfödde son föddes var jag knappt vuxen själv,
endast 20 år gammal när han kom till världen.
För någon partypingla har jag aldrig varit!  Ja, det är klart jag gillar fest
och skojigheter, men hellre privata fester än att hänga på pubar och klubbar..
Så jag var redo redan i tidig ålder att skaffa barn,
och även otroligt pysslig hemma i vårt hus & kök.
Jag bakade allt, saftade, syltade, kokade äppelmos
och tog även rätt på älgköttet som kom hem.
Det var dock med mycket råd och tips när det gällde viltkött från
min älskade farmor uppe i Sundsvall. Eller så bläddrade jag
så det glödde i kokboksböckerna, mest Rutiga kokboken, minns Ni den??
 Ja, det var ju på den tiden när inte google fanns, och när telefonen
fortfarande satt kvar på väggen med en sladd som man snurrade
 runt fingret medan man pratade i luren...;) ;)
 Nu skenade nostalgin iväg...
Det blev några år sen som jag var så trött på allt saftande och syltande,
att jag köpte allt ett tag. Men sen hittade jag tillbaka till det hemmagjorda igen, för det är ju godast. Dessutom är det ju ekologiskt och billigt, även om det tar lite tid i anspråk
att plocka och göra allt själv. Men en lyx och det smakar ju gudomligt gott
med det hemmagjorda...
 
 
Nu är det ju dags att skörda igen, eller den har ju snarare varit igång ett tag.
Frysen vår är nu fylld med röda vinbär ( blev dålig skörd på de svarta),
 blåbär, lingonen är kokade till sylt och nu är det dags att ta rätt på alla äpplen.
Jisses, så mycket äpplen vi får i år... Vi har en lite senare sort, som jag
 inte har en aning om vad en heter.
Av dessa äpplen gör jag mos förstås och massor av äppelpajer i folieformar
i varierande storlekar, som det bara är att värma i ugnen
under vinterhalvåret. Lätt och smidigt att ta fram ur frysen om det
 kommer besök på fika.
 
*

 
*


Skörden på mina "egenuppdrivna" spetspaprikor är inte mycket att hurra för i år.
Bara ett fåtal...
 
*
Skördar, saftar & syltar Ni..?
 
*
Fredagskram till Er
från Kate
 






 
 
 


5 kommentarer:

  1. Jag har nog kommit av mig en smula. Men jag tar hand om frukten och bären i trädgården.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  2. Jag är dålig på att safta och sylta. Man borde göra det mer. Inte så att man tjänar på det men man slipper ju allt onödigt som olika e-nr osv. Så ur den aspekten skulle jag önska att jag gjorde mer själv.
    Ha en härlig helg
    Kram Petra

    SvaraRadera
  3. Nej du, fast jag är en "hemmapysslig" människa så har jag aldrig syltat och saftat... Bakar inte heller speciellt ofta. Finns det jag tycker är roligare att hålla på med ;)
    Fast visst är det jättegott med hemgjort!!!!
    Tack fina du för fin kommentar om min klänning! Ha nu en riktigt fin helg!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  4. Så himla mysigt med lite nostalgi vännen <3 Och visst är det skoj att safta och sylta och baka och fixa. Jag gillar det verkligen. Kram och hoppas du mår bra <3

    SvaraRadera
  5. Jag brukar göra marmelad och sylt. Hemlagat är bäst. Kram Anette

    SvaraRadera

Populära inlägg